VMBO School Amsterdam / wij geloven dat het ontwerp van een schoolgebouw een enorm heeft effect op een veilige leeromgeving!

VMBO School Amsterdam

Posted by Conceptenbouwers in #bebouwing, #mensen, #projecten, #strategie
#bebouwing
#mensen
#natuur
#water

Molenaar&Bol&VanDillen architecten heeft opdracht gekregen voor de ontwikkeling van een structuurontwerp van de VMBO-school Rosa IJdoorn in Amsterdam-Noord. Vanwege de complexiteit van de opgave werkt MBVDarchitecten nauw samen met de Conceptenbouwers. Zo is het ontwerpteam verrijkt met de noodzakelijke onderwijskundige kennis en organisatorische slagkracht.

Het ontwerp van een schoolgebouw heeft effect op de effectiviteit van de leeromgeving, op het welbevinden en het gevoel van veiligheid van leerlingen en onderwijzend personeel, en dus ook op de individuele leerprestaties. Dankzij deze overtuiging kreeg Molenaar&Bol&VanDillen architecten van de gemeente Amsterdam opdracht  een structuurontwerp te ontwikkelen van een VMBO-school met 600 leerlingen. Met de nieuwbouw in het vooruitzicht fuseren twee scholen, twee teams en twee studierichtingen in één gebouw. En dus ligt er behalve een complexe ontwerpopgave ook een organisatorische uitdaging.

De opdrachtgever wil een betaalbaar en duurzaam gebouw realiseren, dat voldoet aan de norm van Frisse Scholen. Het gebouw moet tegemoet komen aan de wensen van de teams, en praktijkruimtes bevatten voor de vakken verzorging, koken, economie & ondernemen. Maar het gebouw moet ook tamelijk eenvoudig getransformeerd kunnen worden naar een eventuele nieuwe functie, zoals een zorgcomplex of een multifunctioneel wijkcentrum. Er moet kortom een gebouw komen dat de tijd kan doorstaan.

VMBO_02

Het team is expert als het gaat om de ontwikkeling van hun school, hun leerlingen en collega’s. Aan de basis van het ontwerpproces ligt dan ook een serie praktische workshops met vertegenwoordigers van beide teams. Zij bepalen de didactische uitgangspunten en het onderwijskundig functioneren van het toekomstig gebouw. Zij creëren gedurende het ontwerpproces bovendien draagvlak in beide teams.

Inmiddels is duidelijk dat de praktijkruimtes van beide scholen op de begane grond een plek krijgen rondom een centrale plaza, een overdekt en dynamisch ‘winkelcentrum’. De multi-inzetbare lokalen met aangrenzende individuele instructieruimtes en open leerruimtes liggen op de beide verdiepingen, weg van de hectiek, met een minimale hoeveelheid verkeer. Door deze structuur ontstaat een interessant ontwerp dat maximaal tegemoet komt aan alle mogelijke didactische werkvormen.

VMBO_01

Site: www.rosaijdoorn.nl
Twitter: @rosaijdoorn
Mail: info@rosaijdoorn.nl

Opdrachtgever: Coresta en Zaam Scholengroep
Oppervlakte: ongeveer 6500 m2
Ontwerp: 2013-2014
Realisatie: gepland 2015

BOUWERS

Michael_Bol Kirsti_Pol Ivo_vd_Thillart

08 nov 2013 no comments

Post a comment