De Moesfabriek / Onze droom. In 2015 willen we op alle Bossche basisscholen van het schoolplein kunnen eten. Op de schoolpleinen groeien fruit, groenten en kruiden. Om te plukken, om van te snoepen, om van te leren en om samen met de hele wijk van te genieten.

De Moesfabriek

Posted by Conceptenbouwers in #mensen, #natuur, #projecten
#bebouwing
#mensen
#natuur
#water

Om deze droom mogelijk te maken werken we samen met basisscholen aan een schoolconcept welke stadslandbouw verbindt met het onderwijs en de vernieuwing van het onderwijs. Dit concept heet ‘de Moesfabriek’ (www.moesfabriek.nl).

Kinderen als boer, ondernemer en producent

Het educatieve concept ‘de Moesfabriek’ speelt in op het ondernemerschap van kinderen. Dit programma biedt kinderen en leraren de kans om diverse lesonderdelen  en de schoolmoetuin samen te brengen. Kinderen maken kennis met natuur en oorsprong en worden tegelijkertijd gestimuleerd om creatief aan de slag te gaan. Door samen te werken aan een tastbaar en eetbaar eindproduct stimuleren we de leerervaring. Jam, soep, smoothie en sap, ze zitten allemaal in het assortiment van ‘de Moesfabriek’.

Bouwstenen

‘De Moesfabriek’ is modulair opgebouwd en bestaat uit verschillende bouwstenen:

  • De moestuin, passend bij het plein en gebouw
  • Begeleiding en deskundigheidsbevordering
  • Groenplan; doorgaande leerlijn natuur en duurzaamheid
  • Ouder- en wijkparticipatie; samenwerken en het overdragen van kennis en vaardigheden
  • Fabriek en winkel; van productie tot eigen winkel met kinderen als ondernemers
  • Producten en lesbrieven; als vervanging van of aanvulling op de lesstof

‘De Moesfabriek’ en onderwijsvernieuwing

Stadslandbouw draagt bij aan de vernieuwing en innovatie van steden. Graag willen we dat dit programma ook bijdraagt aan vernieuwing en innovatie in het onderwijs. Ondernemend onderwijs en 21st century skills zijn daarom ingebracht als kern van dit nieuwe programma. Door deel te nemen aan dit programma leren de kinderen van de basisscholen op een ondernemende manier wat stadslandbouw is en wat daarbij komt kijken. De moestuin wordt binnen dit programma ingezet als voedingsbodem voor het leren van een breed scala aan kennis en vaardigheden. Hierbij komen naast de gangbare (methode) vakken zoals taal, rekenen en natuur  juist ook de 21 eeuwse vaardigheden aan bod. Dit betreft oa. creativiteit, ict vaardigheden, samenwerken en probleemoplossend vermogen.

Aan de slag en ambitie

Stadseboeren is nu actief aan het werk om dit programma in ’s-Hertogenbosch te realiseren. Anno november 2014 zijn al tien Bossche basisscholen aan het kijken hoe ze ‘de Moesfabriek’ kunnen inpassen. De eerste pilots zijn gepland voor december 2014 en januari 2015.

Na ’s-Hertogenbosch willen we ook in andere steden in Brabant en Nederland aan de slag.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in dit programma? Voor jouw school? Of wellicht als partner? Neem contact op met Hans Hooft, kwartiermaker ‘de Moesfabriek’ via hans@stadseboeren.nl of 06-10 216 217.

Moesfabriek_Aardappel

PDF Bossche Boeren junior lesbrief (pilot 2013 basisschool de Vlieger)
PDF De Versfabriek, ‘een onderneming om je vingers bij af te likken’ (brochure voor docenten / basisscholen)

 

COMMUNITY

FB TWITTER

BOUWERS

Marloes_VanDijk Hans Hooft

01 jul 2014 no comments

Post a comment