De Tramkade / de blijvende waarde van tijdelijk gebruik

BAI_Kunstnacht

De Tramkade

Posted by Conceptenbouwers in #bebouwing, #mensen, #projecten, #water
#bebouwing
#mensen
#natuur
#water

De Tramkade
‘de blijvende waarde van tijdelijk gebruik’

Op het terrein van de voormalige mengvoederfabriek De Heus bouwen we samen met inwoners en diverse betrokken partijen aan een tijdelijke plek voor de stad. In het gebied zal een nieuwe, dynamische samenleving ontstaan: een sociale, culturele en economische hot spot met een internationale uitstraling.
Op de locatie ‘Tramkade’ starten twee initiatieven – Conceptenbouwers en Pleisterplaats De Vrijheid. Zij zullen starten en als eerste bijdragen aan de ontwikkeling van het De Heus terrein tot de Tramkade.

Op het terrein van De Heus wordt in 10 jaar tijd een groot aantal verschillende projecten ontwikkeld. De projecten bestaan uit onafhankelijke business cases – opgezet door ondernemers, organisaties en burgerinitiatieven uit ’s-Hertogenbosch – die binnen de doelstelling van de stichting passen. De Tramkade start met een aantal projecten als katalysator:

SAMEN MAKEN WE DE STAD!

Persberichten:
17 juli 2017 – ‘Gesprekken ontwikkelingen Tramkade positief
31 oktober 2013 – Brabants Dagblad (Robert van Lith): ‘Plannenmakers staan in de rij voor de Heus‘.
28 maart 2014 – Brabants Dagblad (Domien van der Meijden): ‘De Heus als een bruisende publiekstrekker‘.
29 januari 2015 – Brabants Dagblad Robert van Lith: ‘Tramkade vergt meer tijd‘.

 

—————————————————————————-

Propositie Conceptenbouwers De Heus: zielvol industrieterrein aan het water!
September 2013

1.      Aanleiding
In 2008 kocht de gemeente Den Bosch met hulp van de rijksoverheid het terrein van de voormalige veevoederfabriek De Heus aan. Het terrein komt in 2014 vrij voor gebruik. Op het terrein wil de gemeente een culturele hotspot ontwikkelen.

De terrein heeft bijzondere kenmerken en kwaliteiten; er staat een oude agrarische fabriek, ligt aan het water en vormt een toegang tot de binnenstad over de Zuid-Willemsvaart. De kansen voor een nieuwe water -infrastructuur en daarmee een hele nieuwe beleving zijn enorm en kunnen een impuls zijn voor de ontwikkeling van Den Bosch en spreken een brede doelgroep van 8-80 jaar aan.

De Conceptenbouwers doen met dit plan een voorstel aan de stad. We koppelen economische haalbaarheid en ontwikkeling, maatschappelijk draagvlak, branding van de plek tot culturele agro/food hotspot waar verblijf en beleving bij elkaar komen.

BAI-Kunstnacht-LowRes-2

BAI-Kunstnacht-LowRes-1

Foto’s: Stijn Poelstra – Stijnstijl Fotografie

 

2.      CB  en de circulaire economie

DOEN!
Er is een nieuw begin, we starten ‘as we speak’… De Conceptenbouwers zijn een groep doeners, die kansen voor de stad zien en op basis van multidisciplinaire denktanks van Bossche hyperprofessionals vooral willen realiseren.

Vliegwiel effect:
De filosofie van de biobased- en de circulaire economie is basis voor het invullen van het terrein van de Heus. De CB gaan hierin nog een stap verder, via biobased economy en biobased society, werken wij aan een biobased community.

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardenvernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd.

Onder grondstoffen verstaan wij zowel hardware (gebouwen, machines, infrastructuur, landschap etc.) als software (mensen, cultuur, banen, onderwijs, kennis, draagvlak en wetenschap).

Door het vliegwiel van deze maatschappelijke waarde-creatie op basis van draagvlak (al meer dan 50 initiatieven/organisaties, ondernemingen en instanties hebben zich gecommitteerd) op gang te brengen met maximaal een eenmalige financiële impuls wordt de plek ‘gebrand’ en spanning tussen deze initiatieven gecreëerd en duurzaam onderhouden.

Onder deze spanning zal er een maatschappelijk en economisch model ontstaan waarmee de plek zichzelf kan bedruipen, waarmee een breed cultureel programma ontstaat, waarmee een interessante toevoeging wordt gedaan aan de stad, waarmee alle ondernemers een eigen business case hebben, waarmee er banen ontstaan etc. etc.

De spanning creëren we duurzaam door coaching, begeleiding en het stimuleren van het ontwikkelen en uitvoeren van een innovatief cultureel programma en business cases.

Dit leidt in een tijdsbestek van 10 jaar tot:
– nieuwe arbeidsplaatsen (minimaal 40)
– innovatieve opleidingsplaatsen en leerwerkplekken (minimaal 50 studenten per jaar)
– gevarieerd cultureel aanbod (kunst/ theater/ haven/ food/ film/ strand/ muziek/ stadslandbouw/…)
– innovatief klimaat
– ondernemersklimaat (minimaal 50 ondernemers in de food agro sector)
– draagvlak van de gemeenschap
– inkomen en geldstromen

DeHeus (1)

3.      Visie ‘branding’ de Heus

Speerpunt 1: ‘Zielvol’ vastgoed aan het water!
De ziel van de plek, productie van (vee-) voedsel met toe- en afvoer langs een belangrijke infrastructuur – de ZW-vaart! Een agrarische en voedsel focus die niet alleen een speerpunt is in de visie van de stad, maar ook in het denken in de circulaire economie en de ‘ziel’ en het van het De Heus terrein en onderdeel van het collectieve geheugen van de Bosschenaar. De Heus ontwikkeld zich tot ‘zielvol’ vastgoed.

Speerpunt 2: Culturele hotspot
De Heus draagt bij aan toerisme en recreatie, meerdaags verblijf en het op de kaart zetten van Den Bosch als stad waar een interessant leisure-aanbod is voor alle leeftijden, de invulling en programmering in het JB500 jaar in 2016, invulling en programmering in het Van Gogh jaar 2018, etc.

Speerpunt 3: Aangename en unieke verblijfsplek
Het Kunsthotel (50 kamers), de kraankamer (1 luxe en unieke design kamer), de hotelboot (minimaal 20 kamers), het Trailer Park Hotel (10 unieke kamers, geadopteerd door hotels Den Bosch): Meerdaags verblijf naar eigen wens en behoefte op een unieke plek.

DeHeus (3)

Broedplaats voor verschillende culturele partijen
Kunst/cultuur is geen doel op zich, maar is verweven in alle ‘business’ onderdelen van de Heus.
Er is meer dan voldoende ruimte voor het ontwikkelen van verschillende culturele programma’s.
Kunstenaars uit heel Europa kunnen er werken, verblijven en exposeren. Stadskunstenaar/Zuidelijk toneel, Yes-Foundation, W2 Poppodium, SM’s, JB500, BAI en vele andere Bossche initiatieven dragen bij aan een levendige businesscase en kunnen daardoor duurzaam blijven ontwikkelen/innoveren.

Broedplaats voor innovatief onderwijs
Het onderwijs en het creëren van betekenisvolle leer-werkplaatsen op de speerpunten van de Heus, waarbij een symbiose in leren/werken/ondernemen ter plekke zal ontstaan en waarbij onder andere jonge mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige deelnemers aan het arbeidsproces.

RAW
De binnenstad heeft volgens de CB 3 onontgonnen rafelranden om nieuwe en bestaande doelgroepen, nieuw cultureel programma en innovatie op het gebied van food/agro te ontwikkelen. De Heus is een van deze drie ‘rauwe’ gebieden.

HEUS!
…waarachtig en echt, geen poeha… ti ’s-Heus!

DeHeus (5)

Datum: september 2013

 

COMMUNITY

FB TWITTER

BOUWERS

Kirsti_Pol Michael_Bol Geert_Das Ivo_vd_Thillart Frank_Meijer Wim_VanDerSteen Lucas de Man EvertJan_Ulrich Rieneke_DeVries Klaas_Burger Stan_DeHaas Veronique_VanHelden Wim_VanDerSteen 6884122248_f8a58b6fc1_b Marc_Raaijmakers Frank_VanDillen Marc_vanDoornewaard Derk_Kuiper Jeroen_Pelser Rob_Gruben Jeroen_VanOudenaarden

15 jul 2017 11 comments
 • Erik Snoek 13 augustus 2013 at 08:41 / Beantwoorden

  Hoi,

  Mijn naam is Erik Snoek (oprichter Schurkenbiefstuk) en ook ik heb veel dromen voor de stad.Heel erg toevallig was ook 1 van die dromen het bouwen van een zwembad met strand en terrasje bij De Heus met als voorbeeld Das Badeschiff in Berlijn.
  Ik ben daar destijds serieus mee gestart dat op te zetten,maar kwam al snel op veel tegenstand en heb het laten liggen.Leuk dat jullie de krachten gebundeld hebben,want het zou geweldig voor de stad zijn naar mijn insziens.
  Mocht ik nog een bijdrage kunnen leveren zou ik dat altijd leuk vinden erbij betrokken te geraken.Natuurlijk heb ik nog veel meer dromen voor de stad…….

  Groetjes,Erik Snoek

 • Lex Obbens 17 december 2014 at 16:08 / Beantwoorden

  Hallo,
  Wie is er op dit moment eigenaar van het terrein van de oude fabriek? Ik heb er een vraag over, maar weet niet aan wie ik deze moet stellen.
  Mvg,
  Lex Obbens

 • Floris S 19 februari 2015 at 13:17 / Beantwoorden

  Dag!

  ik vroeg me af hoe de opzet is van wat jullie noemen het “ondernemersklimaat (minimaal 50 ondernemers in de food agro sector)”

  Hoe gaat dit ingevuld worden? Voor starters is dat echt iets wat nog mist in Den Bosch.

  Warme groet,

  Floris

  • Conceptenbouwers 19 februari 2015 at 13:29 / Beantwoorden

   De Conceptenbouwers zijn als een van de 3 initiatieven die gaan starten op de Tramkade, op zoek naar starters binnen deze sector. Niet alleen op het terrein van de voormalige veevoederbedrijf, maar ook voor de overkant: Stadsstrand de Witte Sieb.

   • Floris 20 februari 2015 at 13:17 / Beantwoorden

    en dat gaat allemaal in tweede helft van het jaar van start? Hoe is hiervoor de aanmelding procedure?

    • Conceptenbouwers 20 februari 2015 at 13:28 / Beantwoorden

     Meldt je initiatief even per mail. Joep Mol (coördinator namens ‘Pleiserplaats de Vrijheid’ en ‘Conceptenbouwers’) zal de initiatieven verzamelen en duidelijkheid verschaffen over het vervolgtraject.

 • Petra Verlouw 5 november 2015 at 15:36 / Beantwoorden

  Hallo,

  Is er ook plaats voor een creatieve ondernemer? Mijn bedrijfje is creatief met afval en ik wil een ruimte creëren waar mensen naar toe kunnen komen om zelf creatief met afval te zijn.
  Met vriendelijke groet.

  Petra Verlouw

 • Jeffrey maas 12 februari 2016 at 18:50 / Beantwoorden

  Ik ben op zoek naar kantoor/praktijkruimte in een dynamische omgeving zijn er mogelijkheden op het Terrein van de Heus.
  Ik denk graag met jullie mee

 • Jeffrey maas 12 februari 2016 at 18:54 / Beantwoorden

  De afvalbutlers is een theatrale act mbt afval en wij, de afvalbutlers illustreren, inspireren en informeren mbt ‘zwerf’afval.
  De afvalbutlers , daar waar afval (g)een probleem is.

Post a comment